Ordforklaring

Appropriation: Et kunstnerisk greb, hvor kunstneren bruger et kendt motiv eller repræsentation, og giver det en ny betydning eller drejning i sit kunstværk.

Temaer 

Antisemitisme, intolerance, stigmatisering, udstillelse, eksklusion, fjendebilleder, propaganda, folkeforførelse, dehumanisering, kollektivt traume, offerroller, appropriation.

Om kunstværket

Værket Jude (Jøde) fra 2001-2002 er en serie med tre brocher på 5 x 5 cm fremstillet i guld. Den genkendelige davidstjerne, de gotiske bogstaver og det ædle guld skaber øjeblikkeligt blikfang. Den gule davidsstjerne, som nazisterne tvang jøderne til at bære på tøjet, var en måde at eksludere jøderne fra resten af samfundet. Her er stjernen blevet til et kunstværk og en genstand, man frit kan smykke sig med. Cherkassky sammenstiller på den måde noget negativt med noget positivt og vender dermed betydningen på hovedet. Hun gør et degraderende kendingsmærke til noget, man bliver i tvivl om, er godt eller dårligt. Den umiddelbare stigmatisering og eksklusion bliver her gjort til skamme, og davidsstjernen bliver til en broche med helt nye værdier. 

Jude © Zoya Cherkassky, foto udlånt af Rosenfeld Gallery

Værket Jude blev skabt i forbindelse Cherkasskys gennembrudsudstillingCollectio Judaica, som behandlede forholdet mellem det jødiske selvbillede og anti-semitiske stereotyper.

Artiklen er skrevet af Natalia Gutman, mag.art. i kunsthistorie og kurator bag udstillingen Sort Mælk - Holocaust i ny kunst i samarbejde med DIIS, august 2014. Artiklen er del af undervisningsmaterialet "Sort Mælk - Holocaust i ny kunst”.

Om Cherkasskys kunst 

Ukrainsk-israelske Zoya Cherkassky vidste allerede, fra hun var tre år, at hun ville være kunstner. Da hun i 1991 som 14-årig kom til Israel fra Ukraine, sendte hendes forældre hende direkte på kunstskole. Kendetegnende for Cherkasskys kunst er hendes engagement i det samfund og de sociale forhold, der omgiver hende. Cherkasskys stil er genkendelig, og hendes naive og humoristiske udtryk er samtidig med til at gøre kommunikationen direkte og tilgængelig. Hun stiller ofte skarpt på problemstillinger, som hun kender indefra, fx når hun kaster et kritisk blik på fx museers rolle i samfundet, racisme i Israel og jødisk identitet.

Udover at arbejde selvstændigt er Cherkassky en del af kunstnergruppen New Barbizon, som består af fem kunstnere, der alle har en kunstnerisk uddannelse fra det tidligere USSR, men som nu arbejder i Israel. Gruppen arbejder ud fra det samme princip, som en gruppe franske kunstnere fra byen Barbizon gjorde i midten af 1800-tallet: De var pionererne inden for friluftsmaleriet og ønskede at male deres motiver direkte i naturen. New Barbizon ønsker at iagttage den "urbane jungle“ og skildre tidsånden i et simpelt og realistisk formsprog.

Arbejdsspørgsmål
  1. Hvilke associationer skaber værket?
  2. Hvad mener du, davidsstjernen symboliserer?
  3. Hvorfor har Cherkassky transformeret det markante kendemærke til en broche i guld?
  4. Hvilke følelser ville det vække i dig at bære brochen?
  5. Er Holocaust noget, man kan smykke sig med?
  6. Hvilke budskaber ligger der i Cherkasskys værk?
  7. Hvordan ville du have det med at blive tvunget til at skilte med en privatsag som fx at være homoseksuel, skilsmissebarn eller jomfru?
  8. Diskutér, om der er grupper i dag, som bliver stigmatiseret. Hvordan?
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information