Samarbejdspolitikkens ophør - jødeaktionens politiske baggrund

Her finder du en række centrale kilder, der belyser forløbet, som gik forud for samarbejdspolitikkens ophør, herunder korrespondancen mellem den tyske besættelsesmagt og den danske regering.

I sommeren 1943 førte den danske utilfredshed med den tyske besættelse til strejker, civile uroligheder og sabotagehandlinger. Fra tysk side var der stor utilfredshed med, at den danske regering ikke kunne holde ro og orden, og den 28. august blev der fra tysk side stillet krav om, at der skulle indføres undtagelsestilstand i Danmark. Undtagelsestilstanden ville bl.a. betyde strejke- og forsamlingsforbud, pressecensur og dødsstraf for sabotører. Den danske regering under Erik Scavenius, afslog de tyske krav, hvorefter værnemagten gennemtvang en militær undtagelsestilstand. Konsekvensen blev, at den danske regering trådte tilbage den 29. august 1943, og at samarbejdspolitikken ophørte.

Læs mere om den danske samarbejdspolitik

Indtil samarbejdspolitikkens ophør havde besættelsen ikke i praksis berørt de danske jøder i højere grad end den øvrige befolkning. Den danske regering havde fra begyndelsen gjort det klart, at den ikke ville gå med til at indføre anti-jødiske love. Med samarbejdspolitikkens sammenbrud ændrede vilkårene sig for de danske jøder.

 
Kilder

Artikel bragt i det illegale blad, Frit Danmark, september 1943. I artiklen beskrives og forsvares det stigende omfang af sabotagehandlinger og dansk ...

Kilde: Før og efter 29. august

Artikel bragt i det illegale blad, Frit Danmark, september 1943. I artiklen bringes forskellige uddrag af den frie verdens presse og radioudsendelser ...

Kilde: Udlandet om Danmark
Gå til kilder, arbejdsspørgsmål, materialer og anden nyttig information